Category: Panduan dan Tips

Contoh Soalan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S19

Dengarnya hebahan hanya 69 kekosongan ditawarkan untuk kekosongan jawatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29. Dan anda bersaing dengan ramai calon untuk hanya 69 kekosongan tersebut.

Anda dah bersedia?

Membaca, mencari info apakah soalan yang bakal ditanya mungkin tak sama dengan mencuba membiasakan diri dengan format exam SPA.

Ini bukan soalan bocor ya. Tim InfoKerjaya berpengalaman lebih berpuluh tahun membantu calon-calon exam peeriksaan online SPA untuk lulus berdasarkan pengalaman Tim Infokerjaya dan calon-calon sebelum ini.

Nak tahu info lanjut boleh klik sini.

Format Exam Online Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S19

FORMAT EXAM untuk makluman anda;

  • Seksyen A: Pengetahuan Am
  • Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen C: Kefahaman Bahasa Inggeris

Sudahkah anda bersedia?

Anda boleh dapatkan Ebook Peperiksaan Online Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat yang dikeluarkan oleh TimInfokerjaya ini. TimInfokerjaya sudah membantu ramai calon SPA untuk lulus. Ini bukan soalan bocor. Tapi panduan ini mambantu anda untuk lebih bersedia dengan soalan. Cuci sikit otak yang berkarat. Dah lama tak masuk exam kan?

Jom dapatkan segera. Anda selangkah untuk lulus.

Klik sini untuk persediaan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S19

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pembantu Syariah (Undang-undang) Gred LS19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)
===============================================

PEMBANTU SYARIAH GRED LS19 DI JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA SERTA DI PELBAGAI KEMENTERIAN/JABATAN
TARIKH PEPERIKSAAN : 13 FEBRUARI 2020 (KHAMIS)
MASA PEPERIKSAAN : 10:00 PAGI – 11:00 PAGI

Pautan Alternatif:
———————–
http://e-semakan.spa.gov.my/pembantu_syariah

Sila layari laman web:
—————————-
http://www.spa.gov.my/…/pemeriksaan-fizikal-pancaindera-dan…

PERHATIAN :
——————
Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 (Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan) akan dijalankan secara serentak dengan Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Pembantu Syariah Gred LS19 (Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia serta di pelbagai Kementerian/Jabatan). Bagi calon-calon yang layak menduduki kedua-dua peperiksaan, anda hanya perlu menduduki satu (1) peperiksaan sahaja iaitu Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 (Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan).

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada sesi dan masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Format Peperiksaan Online Suruhanjaya Perkhidmatan Awam SPA

Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

Contoh Soalan Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah

Contoh Soalan Exam SPA Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

Berikan peluang kepada diri anda untuk LULUS. Gunakan peluang keemasan pannggilan Exam Online SPA dengan membuat persediaan cukup.

Tim Infokerjaya telah membantu 80,000 calon untuk lulus dalam Peperiksaan Perkhidmatan Awam dan juga temuduga kerajaan dan juga swasta.

Pilih untuk LULUS sekarang. Dapatkan segera edaran Contoh Soalan Peperiksaan Online dengan pengalaman sejak dari 2009. Pakej rujukan Peperiksaan Online Perkhidmatan Awam anda boleh dapatkan di sini (klik)

Extra Contoh Soalan Exam Online Kerajaan

Dipanggil ke exam Kerajaan Tahun 2020? Tak Tahu Nak Prepare Apa?

Ini adalah ebook persediaan untuk anda. Ingat! Anda bersaing dengan ramai calon untuk satu jawatan yang terhad. Jadikan rujukan contoh soalan ini sebagai persediaan awal anda.

Ini adalah contoh soalan untuk seksyen Pengetahuan Am, Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen C Kefahaman Bahasa Inggeris. Rujukan ini khusus untuk peperiksaan kecil yang Tim Infokerjaya tak sediakan rujukan khusus. Boleh gunakan rujukan ini dan sarankan calon rujuk seksyen penilaian exam tersebut. Rujuk semula FB group kita untuk semakan jawatan yang sesuai dengan rujukan ini.

Untuk exam SPA 2020, anda boleh juga rujukan ini. Rujukan ini sesuai untuk anda memasuki Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PPSE) sesi 2020.

Semoga soalan exam kerajaan ini bermanfaat untuk anda.

Klik sini untuk kandungan lengkap Contoh Soalan Exam Kerajaan.

Idea Bisnes Bulan Puasa dan Hari Raya

6 bulan sebelum tibanya bulan puasa dah elok buat planning untuk tambah pendapatan bermusim setiap tahun ni yang Insyallah untung berlipat kali ganda dalam masa yang singkat. Banyak idea bisnes bulan puasa dan hari raya yang boleh dibuat.

Antaranya

  1. Upah menjahit
  2. Bisnes air (air balang, cendol, air yogurt, ice blended, soya dan macam-macam lagi)
  3. Jual sampul raya – walaupun bisnes bermusim, untungnya cepat dan laju.
  4. Jual telekung – Paling laris musim raya. Semua nak solat pakai telekung baru.
  5. Bisnes barangan kosmetik – Semua nak cantik-cantik, bibir mungil di hari raya. Wanita yang menatarias simple pun, pasti beli bedak jugak at least.
  6. Bisnes baju raya – Bisnes baju raya boleh pecahkan fokus lagi. Baju raya dewasa (lelaki/wanita) dan kanak-kanak dan bayi.
  7. Bisnes tudung raya – Pastinya wanita banyak borong tudung nak sedondon dengan baju raya.
  8. Bisnes Cookies Raya – Ini paling banyak orang akan jual. Orang sekarang dah berduit. Buat sedap-sedap, pasti orang akan beli.

Idea bisnes bulan puasa dan raya ini bukan aje anda boleh gunapakai masa musim puasa dan raya aje tapi sepanjang tahun. Tapi tentunya ligan buat bisnes ikut musim cepat sikit duit kepuk kepuk masuk. Kan?

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Exam SPA Jurutera JA29 dan JA41

Tak nak sembang banyak. Anda memang tercari-cari rujukan atau panduan jawab soalan yang sekurang-kurangnya boleh bantu menjawab peperiksaan exam SPA Jurutera dengan yakin?

Anda perlu lulus exam dulu sebelum ke peringkat temuduga. Exam tak boleh pakai kabel!

Bila dapat panggilan exam SPA, nak study apa?

Jangan bimbang, pihak infokerjaya menyediakan contoh soalan dan juga nota penting untuk anda kuasai bagi menghadapi peeriksaan online SPA ini.

Klik sini untuk dapatkan Rujukan Peperiksaan Online Penolong Jurutera JA29 dan Jurutera JA41.

Jualan rujukan ini akan dibuka dalam tempoh terhad sahaja. Jadi dapatkan sekarang untuk bantu persediaan awal.

Jom tengok apa kata pesaing anda yang telah mengambil rujukan ini.

Nak juga berjaya seperti mereka? Dapatkan segera Rujukan Peperiksaan Online Penolong Jurutera JA29 dan Jurutera JA41.

Jualan rujukan ini dibuka terhad sehingga 29 Januari 2020 aje.

Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Setiausaha Majlis Negeri Perak

Ramai sudah calon yang telah mula membuat carian nota rujukan atau panduan peperiksaan serta contoh soalan dan rujukan exam Pegawai Tadbir ini di google. Benda pertama yang akan dicari tentunya nota rujukan dan contoh soalan yang bakal ditanya nanti.

Peperiksaan bagi jawatan Pegawai Tadbir N41 dijadualkan diadakan pada 4 Mei 2019. Peperiksaan bertulis ini akan berlangsung di Dewan Sekolah Izzudin Shah, Ipoh.

Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Negeri Perak 2019

Pengalaman dari orang yang pernah beberapa kali exam SPA, format exam kali ini terdiri dari 3 seksyen iaitu Seksyen A, B dan C. Namun difahamkan, format peperiksaan kali ini agak berbeza dengan format peperiksaan N41 sebelum ini.

Difahamkan format peperiksaan Pegawai Tadbir N41 terbahagi kepada tiga (3) seksyen. Seksyen tersebut adalah:

  • Seksyen A – Pengetahuan Am
  • Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen C – Kefahaman Bahasa Inggeris

Seksyen A melibatkan Pengentahuan Am. Oleh kerana ini panggilan untuk jawatan di negeri Perak semestinya soalan tentunya berkisar isu-isu semasa negeri Perak, dalam negara dan luar negara berkaitan isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi serta keselamatan negara.

Kebiasaan, soalan yang bakal ditanya berkisar isi semasa 6 bulan lalu dan dengan itu calon mesti membuat carian maklumat di akhbar-akhbar tempatan.

Peperiksaan ini bermua jam 9 pagi hingga 12 tengahari yang mengambil masa 3 jam. Fuhhh.

Dah lama tak masuk dewan peperiksaan dan dah lama juga tak biasakan diri dengan soalan peperiksaan apatah lagi peperiksaan kerajaan yang melibatkan pentadbiran kerajaan negeri Perak khususnya.

Untuk memudahkan calon, pihak infokerjaya telah menyediakan panduan khas peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Setiausaha Majlis) untuk rujukan.

Persediaan rapi penting untuk peluang anda LULUS dalam peperiksaan ini kerana peperiksaan offline ini adalah fasa pertama untuk menyingkirkan calon. Anda perlu ingat yang ada bersaing dengan ramai calon dengan kekosongan jawatan yang sedikit.

Jika mahu dapatkan panduan beserta contoh-contoh soalan dan jawapan selain tips rujukan untuk anda yang berkaitan Kerajaan Negeri Perak, anda boleh gunakan rujukan di bawah ini.

Rujukan dan panduan ini adalah diyakini dan telah membantu ramai calon sebelum ini.

Semoga anda berjaya dengan panduan rujukan bagi Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Perak.

Good luck!

Tak Tau Nak Update Apa Di Facebook Dan Instagram Anda

Kadang-kadang Zifa tak tahu juga nak update apa di facebook dan instagram. Masa awal-awal buat blog berbaris-baris idea masuk, ada waktu ada rasa stuck.

Sama juga bila tulis blog. Bila berduyun idea, bermarathon posting update.

Macam kena kat muka sendiri pula kan?

Bila dah stuck tak tau nak update apa, mulalah krik krik. Langsung salahkah abam Mark lead tak masuk. Padahal engagement dah lari. Bila idea asyik kering aje mulalah penyakit malas mula datang nak update. Krik krik lagi. Bahaya untuk business owner.

Maka, habislah riwayat platform marketing anda tu di ig, facebook, twitter, blog. Nyawa hilang. Prospek masuk pun nampak bisnes anda dah mati. Hambar. Akhirnya cabut lari.

Na Zifa kenalkan software terbaik punya untuk bisnes owner, founder produk, internet marketer, designer yang kekeringan idea nak update apa tiap-tiap hari.

Ada 2920 grafik design siap dengan

Quote Sambutan 
(Raya, Tahun Baru Cina, Hari Guru etc)

– Quote Selamat 
(pagi, tengahhari, petang, malam, harian etc)

– Quote Islamik
(Petikan ayat Al-Quran & Tafsir, Hadis, Doa Harian etc)

– Quote Umum
(Kata-kata Motivasi & Inspirasi, Tip-tip Harian, Petua Kecantikan etc)

– Quote Sastera Popular
(Lirik Lagu, Petikan Teks Novel, Dialog Filem etc)

Bila kering idea, pilih je design yang dah ready. Terus ‘Post’.

Ambil semua design yang dah ready dengan;

>> Logo bisnes anda
>> URL bisnes anda

Mudah je kan?

Terus semak peluang ‘nyawa bisnes’ anda di;

2920 design download (klik)

Lepas ni, IG dan fb anda tak kusam lagi!

Format Terkini Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2016


contoh soalan PTD
Exam by albertogp123

Kali ini saya akan kongsikan Format Terkini Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41. Mungkin 2016 adalah tahun terakhir pengambilan calon Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Kali terakhir Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik diadakan adalah pada tahun 2014. Itupun dengan format peperiksaan PTD yang berbeza dari tahun sudah. Kalau ada sesiapa yang pernah 2-3 kali exam atau ada yang sampai 6 kali exam pasti tahu mengenai format peperiksaan PTD yang lama iaitu ada 4 seksyen (Seksyen A dan B – Soalan Objektif dan Seksyen C dan D – Esei Bahasa Melayu dan Esei Bahasa Inggeris).

Tahun 2014, format peperiksaan PTD berubah kepada 3 seksyen sahaja ( Seksyen A – Pengetahuan AM, Seksyen B – Penyelesaian Masalah & Seksyen C – Ujian Psikometri).

Peperiksaan online yang akan diadakan pada 19 Januari 2016 juga mengalami perubahan format peperiksaan lagi kepada  (more…)

Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2016

rujukan buku peperiksaan PTDTahniah kepada semua calon yang layak menjalani Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 yang bakal diadakan pada 19 Januari 2016 nanti. Sematkan tarikh ini pada kalendar masing-masing manalah tahu terlupa kerana SPA telah memperkenalkan kaedah peperiksaan secara dalam talian (online) sejak April 2014 lepas.

jadual peperiksaan PTD

Persediaan Menghadapi Peperiksaan Online PTD SPA

Sepertimana peperiksaan yang lain, persediaan yang rapi adalah perlu untuk mendapatkan keputusan yang cemerlang apatah lagi mungkin ini adalah pengambilan kadet PTD yang terakhir oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA). Siapa tahu? Kali terakhir Peperiksaan Online PTD adalah pada tahun 2014. Tahun 2015 tiada peperiksaan PTD. Sebelum itu, peperiksaan PTD adalah pada tahun 2013, 2014 dan tidak pernah ‘missed’.

Sekiranya calon mendapat panggilan peperiksaan online dari SPA pastinya ramai yang akan tercari contoh-contoh soalan sebagai persediaan.

Sebelum itu, kita kenalah tahu format terkini (more…)