My IUI Experience

efdba3feb3c593cdc3d9f5202be13f17 My IUI Experience My IUI Experience

IUI 510x255 My IUI ExperienceSalam 1Dunia,

Minggu lepas Zifa buat IUI. IUI adalah singkatan kepada intrauterine insemination. Sudah setahun Zifa berulang alik ke Hospital Sultan Abdul Halim, Kedah setelah setahun berkahwin.

Bulan Jun tahun 2011 yang lepas, genaplah dua tahun berkahwin dan hingga kini kami masih belum dikurniakan cahaya mata.

Sebelum Zifa menjalani prosedur IUI, Dr. hanya beri ubat perancang dan juga Clomid. Dr. juga suspek Zifa mempunyai masalah PCOS. Setelah membuat pembedahan, unfortunately it’s not PCOS. Zifa normal aje. Cuma masih tidak tahu kenapa period irregular.

Sebelum IUI dibuat, Zifa memang tak search pun macam mana prosedur IUI. I’m so afraid to find the info. Tawakkal ajalah. IUI dijalankan pada hari ke-10 yang dikira dari hari pertama kita period. Dalam tempoh period tu, Dr bagi Clomid untuk stimulate ovulation. Kebetulan pulak hari ke-10 jatuh pada hari Jumaat so Zifa datang hari Ahad untuk buat TVS. Unfortunately, egg size tidak cukup besar untuk proses IUI. Dr. told to come back after two days. TVS on that day done by male doctor. Cina pulak tu. Malunyer..Tapi doktor kan profesional.

After two days, Zifa buat TVS sekali lagi. Kali ni done by female doctor. She is pregnant. Harap-harap berjangkit la. On the screen, I can see the egg size is big about 25mm on my right ovari and ready for IUI. Berdebar la pulak…But IUI is not on that day.

I have to come again tomorrow. Before I back home, Zifa kena suntik dulu. Tak sure pula ubat apa. Maybe Puregon. For what? I’m not sure.

Tanpa bantuan suami mana nak jadi anak kan? Suami pun diberi satu container untuk kumpulkan sperm selepas ejakulasi. Sperm ni perlu dihantar ke lab untuk ‘sperm washing’. Tepat pukul 8am kena sampai di lab dalam tempoh setengah jam setelah dikeluarkan.

Oleh sebab rumah kami pun 20 min ke hospital dan dengan parking hospital yang susah, suami decided untuk kumpulkan sperm kat hospital. But failed. Kami balik rumah semula. On that day, kami memang stress mengejar masa. Kami ingatkan ada bilik khas untuk keluarkan sperm seperti hospital di luar negara.

Kami hantar semen sample pada kul 8.50am dan kami kena datang semula ke lab untuk collect sample dan dibawa semula ke klinik O&G pada pukul 11am. Berdebar time ni.

Pada hari itu jugak ade seorang kakak yang buat IUI jugak. Kami berada di bilik yang sama. She married for 12 years. Lagi kesian kan dibandingkan dengan Zifa yang baru 2 tahun berkahwin.

Mula-mula doktor buatkan pada kakak sebelah dulu. Kami hanya dihadang oleh langsir bilik dan memang boleh dengar dengan jelas bunyi besi-besi yang berlaga, dr. suruh get ready, tahan sikit. Zifa lagi la stress.

Nak tahu macam mana prosedur tu boleh tengok video ni.

httpv://www.youtube.com/watch?v=qCdIiLLF0vw

Masa tu Tuhan sajalah yang tahu perasaan Zifa. Memang stress. Tapi kakak sebelah buat senang saja. Keadaan memang tak selesa. IUI ni tak sakit cuma rasa tak selesa. Pengalaman adalah berbeza pada setiap individu. Mungkin Zifa tak tau prosedur IUI, so berfikir la macam-macam. Doktor masukkan besi ke dalam serviks untuk membuka laluan memasukkan sperm. Itu lagi stress. Doktor stop the prosedur dan panggil doktor yang lain sebab susah nak masukkan sperm. Sperm tu akan dimasukkan melalui satu tiub yang dipanggil catheter yang panjang ke dalam rahim melalui serviks.

Sepanjang proses tersebut, macam-macam benda yang bukan-bukan Zifa fikir. Lepas ni tak nak buat dah, susahnya nak dapatkan anak. Anak-anak sekarang banyak yang tak hormat ibubapa. Terlintas juga, kalau tak ada anak tak apa la. Tak tau la nak cakap yang Zifa sangat stress. Terasa nyilu bila mendengar besi yang berlaga-laga.

At last berjaya jugak pindahkan sperm ke dalam rahim. I’m so stress. Nurse bagi lay down for 30 minutes sebelum Zifa boleh balik. Ah, rasa trauma pulak.

Zifa berdoa semoga IUI ini berjaya. Ramai yang berjaya membuat IUI mendapat anak kembar. Hopefully, I get it too. Zifa perlu tunggu 2 minggu lagi. Jika period datang next month maknanya IUI tak berjaya. Jika tak kne cek pregnancy test dlu la.

Tell me–> Any beautiful female blogger success with IUI?

pixel My IUI Experience
The following two tabs change content below.
 My IUI Experience
Nazifa Mazni is a fullhousewife and blogging is one of her medium to express her feeling and spread the knowledge and experience to the world. Everything that I wrote here is from my opinion and my life experience unless I write down the source is from. I do not responsible for any damage or loss due to information use from my blog.
 My IUI Experience

Latest posts by Nazifa Mazni (see all)

6 thoughts on “My IUI Experience

  1. sara

    salam..
    saya baru sahaja selesai membuat IUI selama seminggu. just nak share pengalaman kat cnie. IUI tersebut adalah yang pertama saya lakukan.alhamdulillah, pembesaran telur dan percentage sperma suami memuaskan. saya tidak merasa stress spnjg melakukan IUI coz saya suda bertanyakan proses tersebut kpd doc sblm tu. Doc kata lbh kurg mcm buat HSG n PAP Smear. Jadi,rasa takut itu sgt kurg kerana saya tidk berasa sakit sms mbuat HSG. Cume rasa kurg selesa kerana menahan buang air kecil. “Muncung itik ” yg digunakan juga dperbuat drpd plastik berbandg sms m’buat HSG (besi). IUI cume mengambil masa tidak smpi 10 mnit.alhamdulillah,semua bejln lancar. skrg cume menunggu 15 NOV 2011 untuk saya mengambil darah untk mengetahui berjaya ataupun tidak.sekiranya saya period sblm tu,bermakna gagallah IUI saya. Saya doakan kita sama2 berjaya. Untuk kwn2 yg akan m’buat IUI,jgn takut dan tertekan.IUI mmg tidak menyakitkan..

    Reply
  2. riena

    salam, saya jumpa blog ni lps search psl iui di internet. kawan baik saya baru lps buat iui ni di hosp kulim, tak pasti sama ke tak dgn hosp yg zifa buat. kwn baik saya seorg doc,dah masuk 5 tahun kawen tp belum dikurniakan anak. saya doakan moga zifa dan kwn saya dikurniakan zuriat soleh dan solehah. aminnn..

    nanti bgtau result ya. saya plak yg excited. :) slmt berkenalan!
    riena recently posted..‘Ali Nufail – Anugerah Tertinggi.My Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing

What is 13 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)