My IUI Experience

Lazada Malaysia

Salam 1Dunia,

Minggu lepas Zifa buat IUI. IUI adalah singkatan kepada intrauterine insemination. Sudah setahun Zifa berulang alik ke Hospital Sultan Abdul Halim, Kedah setelah setahun berkahwin.

Bulan Jun tahun 2011 yang lepas, genaplah dua tahun berkahwin dan hingga kini kami masih belum dikurniakan cahaya mata.

Sebelum Zifa menjalani prosedur IUI, Dr. hanya beri ubat perancang dan juga Clomid. Dr. juga suspek Zifa mempunyai masalah PCOS. Setelah membuat pembedahan, unfortunately it’s not PCOS. Zifa normal aje. Cuma masih tidak tahu kenapa period irregular.

Sebelum IUI dibuat, Zifa memang tak search pun macam mana prosedur IUI. I’m so afraid to find the info. Tawakkal ajalah. IUI dijalankan pada hari ke-10 yang dikira dari hari pertama kita period. Dalam tempoh period tu, Dr bagi Clomid untuk stimulate ovulation. Kebetulan pulak hari ke-10 jatuh pada hari Jumaat so Zifa datang hari Ahad untuk buat TVS. Unfortunately, egg size tidak cukup besar untuk proses IUI. Dr. told to come back after two days.

After two days, Zifa buat TVS sekali lagi. She is pregnant. Harap-harap berjangkit la. On the screen, I can see the egg size around 25mm on my right ovary and ready for IUI. Berdebar la pulak…But IUI is not on that day.

I have to come again tomorrow. Before I back home, Zifa kena suntik dulu. Tak sure pula ubat apa. Maybe Puregon. For what? I’m not sure.

Tanpa bantuan suami mana nak jadi anak kan? Suami pun diberi satu container untuk kumpulkan sperm selepas ejakulasi. Sperm ni perlu dihantar ke lab untuk ‘sperm washing’. Tepat pukul 8am kena sampai di lab dalam tempoh setengah jam setelah dikeluarkan.

Oleh sebab rumah kami pun 20 min ke hospital dan dengan parking hospital yang susah, suami decided untuk kumpulkan sperm kat hospital. But failed. Kami balik rumah semula. On that day, kami memang stress mengejar masa. Kami ingatkan ada bilik khas untuk keluarkan sperm seperti hospital di luar negara.

Kami hantar semen sample pada kul 8.50am dan kami kena datang semula ke lab untuk collect sample dan dibawa semula ke klinik O&G pada pukul 11am. Berdebar time ni.

Pada hari itu jugak ade seorang kakak yang buat IUI jugak. Kami berada di bilik yang sama. She married for 12 years. Lagi kesian kan dibandingkan dengan Zifa yang baru 2 tahun berkahwin.

Mula-mula doktor buatkan pada kakak sebelah dulu. Kami hanya dihadang oleh langsir bilik dan memang boleh dengar dengan jelas bunyi besi-besi yang berlaga, dr. suruh get ready, tahan sikit. Zifa lagi la stress.

Nak tahu macam mana prosedur tu boleh tengok video ni.

httpv://www.youtube.com/watch?v=qCdIiLLF0vw

Masa tu Tuhan sajalah yang tahu perasaan Zifa. Memang stress. Tapi kakak sebelah buat senang saja. Keadaan memang tak selesa. IUI ni tak sakit cuma rasa tak selesa. Pengalaman adalah berbeza pada setiap individu. Mungkin Zifa tak tau prosedur IUI, so berfikir la macam-macam. Doktor masukkan besi ke dalam serviks untuk membuka laluan memasukkan sperm. Itu lagi stress. Doktor stop the prosedur dan panggil doktor yang lain sebab susah nak masukkan sperm. Sperm tu akan dimasukkan melalui satu tiub yang dipanggil catheter yang panjang ke dalam rahim melalui serviks.

Sepanjang proses tersebut, macam-macam benda yang bukan-bukan Zifa fikir. Lepas ni tak nak buat dah, susahnya nak dapatkan anak. Anak-anak sekarang banyak yang tak hormat ibubapa. Terlintas juga, kalau tak ada anak tak apa la. Tak tau la nak cakap yang Zifa sangat stress. Terasa nyilu bila mendengar besi yang berlaga-laga.

At last berjaya jugak pindahkan sperm ke dalam rahim. I’m so stress. Nurse bagi lay down for 30 minutes sebelum Zifa boleh balik. Ah, rasa trauma pulak.

Zifa berdoa semoga IUI ini berjaya. Ramai yang berjaya membuat IUI mendapat anak kembar. Hopefully, dapat.. Zifa perlu tunggu 2 minggu lagi. Jika period datang next month maknanya IUI tak berjaya dan perlu buat IUI kali ke-2.

Tell me–> Any beautiful female blogger success with IUI?

Lazada Malaysia

Leave a Reply

  1. salam, saya jumpa blog ni lps search psl iui di internet. kawan baik saya baru lps buat iui ni di hosp kulim, tak pasti sama ke tak dgn hosp yg zifa buat. kwn baik saya seorg doc,dah masuk 5 tahun kawen tp belum dikurniakan anak. saya doakan moga zifa dan kwn saya dikurniakan zuriat soleh dan solehah. aminnn..

    nanti bgtau result ya. saya plak yg excited. :) slmt berkenalan!
    riena recently posted…‘Ali Nufail – Anugerah Tertinggi.My Profile